Primary Color

Secoundary Color

Layout Mode

Body Background style

Select Background Color

Select Background Image

Designed by TeamDhrubok
© 2016 Team Dhrubok
© Experienta din 2010
Postat de Decoimob
Legislatia in vigoare - ghidul asociatiilor de proprietari.

Asociațiile de proprietari au intrat în 2019 cu o nouă lege, intrată în vigoare toamna trecută, care prevede în multe privințe îndatoriri noi, mai ales în ceea ce privește gestionarea banilor. În edificiile cu cel puțin trei locuințe este obligatorie constituirea asociației, chiar dacă într-o formă organizatorică mai simplă. Anual, asociațiile trebuie să-și creioneze un buget, iar adunarea generală a membrilor trebuie convocată măcar o dată pe an. În orice caz, toate deciziile trebuie luate în adunarea majorității membrilor.

Asociațiile de proprietari se organizează și funcționează, mai nou, potrivit Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Potrivit noii legi, e obligatoriu să existe asociație de proprietari acolo unde există cel puțin trei apartamente. Organizarea asociației este reprezentată de o adunare generală, comitetul executiv, cenzorul sau comisia de cenzori (care trebuie să aibă neapărat studii juridice/economice), președintele asociației, iar contractarea serviciilor unui administrator (cu contract de muncă sau prestări servicii) este obligatorie. Legea nouă permite însă ca organizarea internă a asociațiilor cu mai puțin de zece apartamente să fie mai simplă, fără nevoia unui comitet executiv.

În sarcina asociațiilor cad toate chestiunile care țin de administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente blocului.

Comentarii pe subiect

David Constantin

6 ore in urma

De parca nu era suficienta 230/2007 acum cu noua lege , singurul lucru bun este recuperarea creantelor de la restantieri in instanta , mult mai repede ...... sa vedem daca doar in teorie

Posteaza

Cristea Eugenia

8 zile in urma

Foarte bine ..... poate acum vechi administratori si astia noi .. excrocii , poate vor da socoteala in fata legii pentru furaciunile de la asociatii.

Posteaza

Miruna Dragoi

2 luni in urma

Sa credeti voi ca este pentru asociatii legea , numai cei care au dat-o stiu de ce au aprobat textul de lege .... dada.

Posteaza
Adauga comentariu

Intotdeauna conectat la noutatile legislative !